,  

Gessler promuje okrucieństwa?

Restauratorka jest celem ataków ze strony obrońców zwierząt.

Przyszła pora na Magdę Gessler któa została wzięta pod lupę przez pracowników  Fundacji Viva  . Pracownicy doszukali się w jednej z kart serowane gęsie wątróbki, nie byłoby nic w tym dziwnego gdyby nie było to specjalnie hodowane wątróbki tzw foie gras czyli gęsiom na siłę wkłada się rury do żołądka i tuczy się je na śmierć.

Magda Gessler – restauratorka, w swoich lokalach promuje dania z Foie Gras, czyli stłuszczonych wątróbek gęsi lub kaczek – czytamy w oświadczeniu. Ponadto osoba posiadająca ograniczoną wiedzę na temat diet, mówiąca o wegetarianach, cyt. „Wegetarianizm traktuję jako rodzaj inwalidztwa, który ukrywa jakąś słabość czy strach, nie wiadomo przed czym.” Pani Gessler najwyraźniej słabość myli z wrażliwością i empatią, a strach z niezgodą i walką z przejawami okrucieństwa człowieka wobec zwierząt. Okrucieństwa, które sama promuje.

Gessler długo nie czekała, na swoim Facebookowym koncie napisała, że wątróbki , które można zjeść u niej w restauracji pochodzą z ekologicznych ferm. Restauratorka twierdzi też, że również chroni zwierzęta i przyłącza się do akcji.

W ostatnich dniach padłam ofiarą ataku fundacji, która oskarża mnie o rzeczy, z którymi nie mam nic wspólnego. Nigdy nie promowałam foie gras z przymusowego tuczu. Od 15 lat jako jedyna w Polsce wspieram ekologiczną hodowlę wolnego wybiegu gęsi owsianej w Inowrocławiu. Jedyną taką hodowlę w Europie. Barbarzyńskie tuczenie gęsi rurami z kukurydzą, które tak obrazowo pokazuje Fundacja Viva w akcji przeciwko mnie jest zakazane zarówno w wielu krajach Europy, jak i w Polsce. Ja, Magda Gessler jestem absolutnym przeciwnikiem zakazanego tuczu gęsi. Nie ma we mnie zgody na manipulację, że sprzedając w moich restauracjach foie gras promuję ten haniebny tucz. To nieprawda. Tym bardziej dziwi mnie, że Fundacja walcząca o to samo co ja, czyli o etyczne traktowanie zwierząt jest przeciwko mnie, czyli przeciwko sobie. Żałuję, że Fundacja Viva pokazuje tylko kawałek prawdy dotyczącej foie gras, którego nigdy nie propagowałam. Zresztą hodowla, polegająca na sztucznym tuczeniu gęsi jest w Polsce prawnie zabroniona od 1999 roku.

Niedługo w „Kuchennych Rewolucjach” będzie można zobaczyć jak wyglądają polskie gęsi owsiane z ekologicznej hodowli, które noszę na rękach i biegam z nimi po łące. Do wiadomości Fundacji Viva – materiał z gęsiej hodowli w Inowrocławiu, jedynej ekologicznej w Europie został nagrany wiosną tego roku, zanim zostałam nieuczciwie zaatakowana przez Fundację, równie brutalnie jak opisywane przez fundację gęsi karmione na siłę rurą z kukurydzą. Nie godzę się na wykorzystywanie mojego wizerunku.

Jest wiele sprzeczności w tym co mówi restauratorka chociażby to,że zdrowi ludzie powinni wyglądać jak ona. Co prawda ładnie wygląda w ubraniach , które nosi ale to chyba wszystko.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)

1 osoba skomentowała artykuł: Gessler promuje okrucieństwa?

  • viva

    Odpowiedź na oświadczenie Magdy Gessler w sprawie Foie gras / 25.08.2011

    W menu oraz na stronach internetowych restauracji Pani Gessler nie ma informacji o tym, że sprzedawane gęsie wątróbki pochodzą z ekologicznego chowu. Przy niektórych daniach jest jedynie zaznaczone, że jest to wątroba gęsi, ale przy innych w tej samej karcie nie ma takiej adnotacji. Logika podpowiada, że poza gęsimi wątrobami – jak twierdzi Pani Gessler pozyskiwanymi w ekologiczny sposób – są sprzedawane jakieś inne. Jakie?

    Jeśli Pani Gessler zdecydowała się używać nazwy foie gras, która w powszechnym użyciu (jak również w definicji francuskiego prawa „On entend par foie gras, le foie d’un canard ou d’une oie spécialement engraissé par gavage”) oznacza stłuszczoną wątrobę powiększoną przez tuczenie na siłę, to powinna zadbać o to, żeby jej klienci i opinia publiczna wiedziała, że de facto chodzi o zwykłą wątrobę gęsi.

    W wywiadach, które są znane naszej fundacji, Pani Gessler nigdy nie wspominała o tym, że promuje i zachęca do spożywania wątroby z ekologicznego chowu – wręcz przeciwnie na pytania, które zadawali dziennikarze czy nie czuje dyskomfortu spowodowanego świadomością, że zwierzęta cierpią przy produkcji foie gras – np. w Tok Fm w 2009 r., nie wspomniała nic o sposobie chowu. Tłumaczyła, że nie widzi nic złego w foie gras i że nie jest zwolenniczką zakazu tuczu, który istnieje w polskim prawie. Co więcej, w pierwszych reakcjach po rozpoczęciu naszej akcji Pani Gessler nie napisała nic o tym, że sprzedaje wyłącznie gęsie wątróbki z ekologicznego chowu. Ocenę tej sytuacji i wiarygodność przyjętej linii obrony pozostawiamy opinii publicznej.

    Pani Gessler powołuje się na współpracę z dr. inż Haliną Bielińską, która np. uważa, że „Gęsi to żywe „kosiarki” i cenne źródło białka”. Takie opisywanie zwierząt zdolnych do cierpienia, rozumowania na podstawowym poziomie i nawiązywania więzi rodzinnych i społecznych to przeciwieństwo propagowania etycznego traktowania zwierząt. Warto przypomnieć, że jeden z największych etologów, laureat nagrody Nobla i autorytet w dziedzinie nauki o zachowaniu zwierząt Konrad Lorenz, uważał gęsi za najbardziej fascynujące zwierzęta. Badania nad ich życiem społecznym pozwoliły mu na przedefiniowanie dotychczasowej teorii poznania.

    Pani Gessler jest zaangażowana w walkę o jakość żywności, co nie znaczy, że o jakość życia zwierząt ani o propagowanie zdrowego odżywiania. Jeśli chodzi o to ostatnie to krótka analiza składników odżywczych stłuszczonej wątroby: 86% kalorii pochodzi z tłuszczu, w tym prawie 30% z tłuszczu nasyconego, który powoduje zwiększenie stężenia cholesterolu i przez co osadza się na ścianach naczyń krwionośnych w postaci blaszek miażdżycowych. 4 łyżki foie gras dostarczają 7.5g nasyconych kwasów tłuszczowych, co stanowi ponad połowę (!) dziennej maksymalnej dawki dla dorosłego człowieka, ustanowionej przez Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne. Jest to produkt, który z racji tak wysokiej zawartości tłuszczu sprzyja przybieraniu na wadze. Wszystko to w sytuacji, kiedy ponad 60% dorosłych Polaków cierpi na hipercholesterolemię, a ponad 50% na nadwagę i otyłość – sprawia, ze jest to produkt niekorzystny dla zdrowia.

    Pani Gessler w jednym zdaniu pisze: „materiał z gęsiej hodowli w Inowrocławiu, jedynej ekologicznej w Europie” a w innym miejscu swojego oświadczenia: „istnieje wiele ekologicznych hodowli, małych alternatywnych, które nie stosują barbarzyńskich praktyk przymusowego tuczu gęsi. Między innymi na Węgrzech i w południowej Hiszpanii w Ekstremadurze, z których to hodowli korzystam” – takie sprzeczne stwierdzenia osłabiają wiarygodność całego oświadczenia.

    Jeśli chodzi o zarzut braku kontaktu by „poznać prawdziwe fakty i stanowisko na temat foie gras”, to Pani Gessler wielokrotnie w swoich programach i wywiadach dawała wyraz pogardzie dla życia zwierząt, traktując je bezrefleksyjnie jako surowiec i półprodukt, z którego wytwarza się dania. Nie znamy ani jednego przypadku kiedy Pani Gessler mówi o potrzebach zwierząt hodowanych na mięso, ich emocjach, cierpieniu czy – tak to nie pomyłka – uczuciach. Pani Magda Gessler jest również autorką cytatu, w którym osoby nie jedzące mięsa nazywa inwalidami, co obraża zarówno wegetarian jak i o osoby niepełnosprawne. Nawet przy dużej woli dialogu ze strony naszej fundacji w/w okoliczności nie zachęcają do niego.

    Jednocześnie deklarujemy, że chętnie odwiedzimy hodowlę wspomnianą przez Panią Gessler i udokumentujemy cały proces hodowli i pozyskania foie gras – od rozmnażania ptaków, rwania pierza, hodowania, karmienia, transportu aż po ubój. Nasz raport w zestawieniu z materiałem sfilmowanym przez zwolenników stłuszczonych wątróbek da opinii publicznej możliwość wyrobienia sobie zdania na temat ekologicznej hodowli gęsi. Dopiero to da nam podstawę to sprostowania informacji, że foie gras podawane w restauracjach Pani Gessler „jest daniem sporządzonym z niewyobrażalnego bólu i cierpienia milionów ptaków rocznie. Promowanie i sprzedawanie dań, które zawierają Foie Gras jest zachęcaniem do znęcania się nad zwierzętami.” Podtrzymujemy wszystkie tezy z informacji prasowej. To, że dana hodowla posiada przymiotnik „ekologiczny” dla zwierząt bardzo często nie oznacza nic poza tym, że są karmione lepszą paszą by ich mięso lepiej smakowało i było „zdrowsze”.

    Fundacja Viva! Akcja Dla Zwierząt.
    http://www.viva.org.pl

You must be logged in to post a comment.