,

Charytatywna walka Zula Walkowiak vs Marta Prajsnar- (oświadczenie) (video)

Głos Wielkopolski

Sporo zamieszania wywołała akcja, ale mamy nadzieję że przy tej okazji najwięcej skorzysta Bartek, chory chłopiec, dla którego akcja była zorganizowana.

Sporo niejasności wywołała walka jaka miała miejsce niedawno w Kaliszu między Zulą Walkowiak a Martą Prajsnar. Po opublikowaniu informacji jakie otrzymaliśmy, dostaliśmy też sprzeciw bokserki , która nie zgadzała się z treścią naszych artykułów. Bokserka twierdzi , że wynik remisowy został ustalony zanim doszło do zbliżenia pań na ringu.

Z takim stwierdzeniem niestety nie zgadzają się sędziowie a także Krzysztof Gorzkiewicz, organizator imprezy

W związku z informacjami o rzekomym ustawianiu walk przez federację AMW, w trakcie gali “Fight Night – Kaliska Noc Walk”, a przede wszystkim w przypadku walki Zuli Walkowiak z Martą Prajsnar oświadczam, że takich sytuacji nie było i nie mogą mieć miejsca.

Walka jednak nie była rankingowa, a jedynie pokazowa, co z reguły skutkuje tym, że zawodnicy nie walczą o zwycięstwo, a jedynie prezentują swoje umiejętności.

Zasadą walk pokazowych jest zaprezentowanie swoich umiejętności unikając wyrządzenia krzywdy swojemu przeciwnikowi, stąd też takie walki odbywają się w ochraniaczach.

Wynik remisowy nie był w żaden sposób ustawiony, jednak w przypadku walk pokazowych taka decyzja sędziów jest zwykle regułą.

Zdaję sobie sprawę, że od początku obie Panie nie darzyły się sympatią, jednak uważam, że tego typu manipulacja faktami jest co najmniej nietaktem.

Jednocześnie dziękuję obu Paniom za udział w tym pojedynku, albowiem jego celem było przede wszystkim wystąpienie na rzecz chorego na białaczkę Bartka Olewnickiego.

Wydaje mi się zatem, że bez względu na samoocenę, zarówno Zula Walkowiak, jak i Marta Prajsnar powinny czuć się zwyciężczyniami, stąd też w rezultacie obie Panie po zakończonym pojedynku otrzymały Puchar Federacji AMW, nie za zwycięstwo, a za udział w tym szczytnym celu.

Już niedługo będzie dostępna  wspomniana walka, celem poddania jej poziomu i wyniku pod osąd naszych czytelników.

Tymczasem możecie zobaczyć reportażu z gali

oraz fragmenty walki wieczoru Mariusza Ziętka ze Steeve Valente

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)

You must be logged in to post a comment.